Tidligere aktiviteter 2017

Den Danske Skole & Kulturforening i Chania

Tidligere aktiviteter 2017

Tirsdag den 5. december havde vi foredrag om fugle ved opdrætter og guldvinder Hans Jørgen Christensen.


Hans Jørgen var i Chania i forbindelse med, at der afholdtes en officiel fugleudstilling og konkurrence. Han fortalte om sin store interesse for kanariefugle, der begyndte helt tilbage som barn og nu gør, at han er opdrætter. Han har godt 100 fugle fordelt på 6 store volierer.


Kanariefugle kendes tilbage til år 1550, men først meget senere kommer farvekanarier til - ved hjælp af carotin fra gulerødder, der blev givet i vand og med det resultat, at der var rød farve over alt. I dag benytter man farvefoder.


Hans Jørgen er medlem af fugleforeningen i Chania og har tidligere deltaget i fugleudstilling her. I konkurrencer bedømmes der i flere kategorier og topscoren er 100, sidst fik Hans Jørgens Gloster Corona 91 point og en flot 2. plads. Vi fik døbt denne type for “Beatles hår”, gæt selv ved at se på billedet herunder! Denne gang gik det endnu bedre; 2 første placeringer og 2 gode placeringer hos gloster. Stort tillykke!!


Tusind tak til Hans Jørgen for at bruge en aften på at give os et indblik i denne for os nye verden inden udstillingen. Og tak til Danaos Hotel for gæstfrihed.

Lørdag den 2. december afholdte skole og forening julehygge. Undervisningen var fyldt med leg og jul; børnene skulle finde 25 fejl, få kuglepennen i flaskerne, gætte hvad posen gemte, spille "mus", se julefilm og til slut løbe et noget alternativt æggeløb!

Alt imens var mødre og nisser i gang med at tilberede en herlig buffet til det kolde julebord. Efter maden afholdte vi julelotteri med mange flotte præmier, som flere af mødrene havde indsamlet via donationer fra lokale virksomheder. Overskuddet gik naturligvis ubeskåret til danskskolen.

 

Til sidst bød vi på æbleskiver og gløgg.

 

TAK til alle fremmødte for en hyggelig julefrokost!!

Børnene var ikke i tvivl om, hvad de helst ville have - clementiner eller æbleskiver!!

Fredag den 20. oktober 2017 afholdte vi bankospil i Chania Banks flotte mødelokale.

 

Aftenen må siges at være en stor succes med ca. 50 fremmødte, både danskere, svenskere og grækere. Tak til jer alle for en fantastisk aften med god spilleånd og stor opbakning til skolen. Dejligt I også havde fået jeres græske venner med.

 

Bestyrelsen og flere mødre og øvrige medlemmer havde søgt præmier blandt netværk og i forretninger i Chania. Mange tak for jeres alles hjælp! Uden præmier ingen banko!! Et stort TAK til www.villalux.dk for den flotte donation og tillykke til Bodil, der i november nød to nætters ophold i luksusvillaen.

Fredag den 6. oktober var vi så heldige at få besøg af Sjællandskoret, som havde bedt os arrangere en koncert med dem. Den afholdte vi på Neorio Moro-caféen i den gamle lystbådehavn.

 

Herudover ville de også gerne have, at vi viste dem noget af det Kreta, vi elsker.

 

Koret sang formidabelt! De udstrålede en enorm sangglæde og deres rytmiske repertoire tog os på en musikalsk rejse med “a little help from my friends”, “down by the riverside”, over Eric Clapton, Sebastian, Tøsedrengene og endda til en russisk sang om bjørnekærlighed. Og så det helt fantastiske øjeblik, hvor de sang den gamle, græske sang “Geia sou hara sou Venetia” til perfektion - trods det, at de ikke kan et eneste ord græsk! Vi sang med så godt vi kunne og efter “this little light” fik vi den græske sang igen som ekstranummer!

 

Tusind tak til alle fremmødte fra både Danmark, Norge, Belgien og Chania, I udtrykte alle, at I havde en lige så fantastisk aften som vi.

 

Og tusind tak til koret for en anderledes og skøn oplevelse. Vi håber at tage imod jer igen en anden gang!

Udfra korets input og ønsker havde vi lavet to skræddersyede udflugter, hvor vi besøgte olivenfabrik, osteri og vineri.

 

Vi var ligeledes på besøg i en landsby, hvor vi bl.a. så nærmere på kirken og den lokale skole. Her gav koret 2 sange til børnene, som ligeledes kvitterede med 2 sange og stor begejstring. I forbindelse med landsbybesøget fik vi assistance af et herboende dansk ægtepar, som gav os en fin rundvisning og fortælling og efterfølgende bød på en forfriskning.

 

Herudover fik koret oplevet græske mezes, den klassiske pilafi, samt lokal vin, raki og frappé - den græske is-kaffe.

 

Vi havde to sjove og hyggelige dage med de meget søde og muntre sangere fra Sjællandskoret. Det var en absolut fornøjelse at have jer på besøg og at vise jer rundt på Kreta!

Onsdag d. 2. august blev der afholdt endnu et vellykket arrangement i foreningen, hvor vi lærte en masse om livet i Grønland. Vidste du fx. at prisen for en grønlandsk nationaldragt, lavet på en silketrøje med bl.a. ærmer og krave af sælskind og perlebroderier, ligger fra 40.000 kr.? Eller at der i starten af 90erne var 13.700 fangere (jægere), og dette tal er i dag nede på 1.200?

 

Overraskende nok kan man i dag dyrke grøntsager i Grønland, dette er grundet klimaforandringerne. I takt med at isen smelter, trækker isbjørnenes føde nordpå, mens isbjørnene sulter og søger ind mod byerne. Her er de en trussel for lokalbefolkningen, og derfor er man desværre nødsaget til at skyde dem nogle gange.. Skulle hele indlandsisen smelte, stiger verdenshavene med 7 meter!!

 

Grønland har 58.000 indbyggere og får årligt besøg af 35.000 turister, heri er krydstogtbådene ikke medregnet.

 

Alt dette og meget mere fortalte Michelle om i Xenias meget hyggelige gårdhave - forøvrigt et sjældent syn med egen gårdhave i den gamle bydel. Xenias mand Kostas lagde ud med at fortælle om husets historie.

 

1000 TAK til Michelle for at bruge en aften med foreningen og til vores værter Xenia og Kostas for gæstfrihed.

Tirsdag d. 4. juli blev der afholdt foredrag ved lektor i oldtidskundskab og historie, Thomas Aagaard Kristensen.

 

Et vældig spændende og lærerigt foredrag, der tog sit udgangspunkt i lokal arkitektur på Fyn, videre til Københavns Domkirke og endelig Brødrene Hansens byggerier i Athen, København og Wien. På elegant og yderst interessant vis fik vi vist tilknytningen mellem dansk og græsk kultur.

 

Glædeligt fremmøde også fra græske medlemmer af foreningen. Mange tak Thomas for en meget interessant aften, vi håber at kunne byde dig velkommen en anden gang!

 

Stemningen blev understreget af det smukke lokale (KAM - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου - Mediterranean Architecture Center), som Chania kommune havde stillet til rådighed for Den Danske Skole og Kulturforening.

Fredag d. 13. maj blev der afholdt foredrag ved Ida Ferdinand. Hun er rejsebogsforfatter og har bl.a. skrevet Politikens "Turen går til Kreta". Ida fortalte om hvordan det gik til, at hun havnede i Grækenland i 1981 og hvor fascineret hun blev af den græske varme, frihed, venlighed og hvordan alt var så dejligt tilfældigt. Bønder, der gav af deres afgrøder, det betagende i deres hårdtarbejdende nøjsomhed og evne til at skabe skønhed og liv ud af meget lidt.

 

Ida er også billedkunstner og evnen til at observere og virkelig se har hjulpet hende meget til at skrive indlevende om livet på flere græske øer. En stor tak skal lyde til Ida for at dele hendes historier med os.

 

Foredraget foregik i Villa Koundourou, en neo-klassisk villa fra 1909, der har tilhørt politiker Manousou Koundourou. De meget smukke omgivelser var udlånt af Chania Kommune, og de dannede rammen for en atmosfærefyldt og hyggelig aften.

Det Kongelige Danske Konsulat

Iroon Politechniou 43, 1. Building, 2nd Floor

GR-73100 Chania, Crete, Greece

Tlf.: +30 698 1346152

Email: admin@danskkretakultur.com